Kitűnő hangok estéje


Fergeteges hangulat, zúgó tapsviharok, látványos produkciók jellemezték a 2015-ös Fehérvár Hangja döntőjét, amelyet december 11-én, pénteken rendeztek a Vörösmarty Színházban. A finálé végén Zabos Regina vehette át a Fehérvár Hangja címet jelképező plakettet.

Egész nap nyüzsgött a színház: az énekesek és a produkciókban közreműködő táncosok próbái már reggel megkezdődtek, hogy aztán este egy igazán látványos, Szakál Attila által rendezett show keretében dőljön el a megtisztelő cím sorsa, és a verseny történetében most először további helyezetteket is megállapítson a zsűri, Vörös Tamás, Váradi Eszter Sára, Pély Barnabás és Kelemen Angelika. „Ez a rangsor nagyon fontos a versenyzők számára: szeretik érezni, hogy van tétje annak, amit csinálnak, nem dolgoztak hiába” – mondta Váradi Eszter Sára.

Az első versenyző Barcsik Boglárka volt (Fotó: Simon Erika)

Az első versenyző Barcsik Boglárka volt
(Fotó: Simon Erika)

A döntőt a versenyzők lendületes közös száma nyitotta, és ez a lendület egész este tartott. Elsőként Barcsik Boglárka állt a zsűri elé, Bruno Mars Runaway Baby című számával, a Gorsium Művészeti Szakközépiskola táncosaival – a zsűri értékelésében nagy reményeket fűzött a még csak tizenöt esztendős lányhoz. Barkóczi Gyula lírai számot választott a döntőre: Demjén Ferenc Szerelem első vérig című dalát énekelte. Vörös Tamás szerint ezúttal nem engedte ki annyira a hangját, mint a válogatón és az elődöntőn, de mindenképpen van keresnivalója a pályán.

Barkóczi Gyula lírai számmal érkezett(Fotó: Simon Erika)

Barkóczi Gyula és a Szerelem első vérig
(Fotó: Simon Erika)

Dömök Réka népes rajongótáborral és a MegaDance táncosaival érkezett a döntőre: Stevie Wonder I Wish című számával nem csak rajongóit, de a zsűrit is teljesen lenyűgözte. Bachstedter Regina, aki az éneklés mellett több hangszeren is játszik, pörgős dalt hozott a fináléra: Christina Aguilera Candyman című számát adta elő. A gorsiumos táncosokkal színpadra állított produkciója Pély Barna szerint sokkal jobb volt, mint amit az elődöntőn láttunk tőle.

Az első sztárfellépő Veres-Kovács Petra, az előző verseny győztese volt(Fotó: Igari Balázs)

Az est vendége volt Veres-Kovács Petra, az előző verseny győztese
(Fotó: Igari Balázs)

A döntő első felvonásának vendége volt Veres-Kovács Petra, az előző verseny győztese, aki itt mutatta be legújabb számát: a párizsi terrortámadások emlékére írt, drámai hangvételű dallal az idei Eurovíziós Dalfesztiválra is benevezett. Csonka András műsorvezető nem győzte sorolni a verseny megnyerése óta elért sikereit, és valószínűleg ilyen pörgős élet vár a Fehérvár Hangja idei győztesére is.

A versenyprogram Lakner Robertával folytatódott. Már kisfilmjében elmondta, hogy több számmal is készült a döntőre, végül egy lendületes nóta mellett döntött: Etta James Something’s Got a Hold on Me című dala – mint a zúgós tapsvihar is jelezte –, jó választásnak bizonyult, a zsűrit és a közönséget egyaránt levette a lábáról. Ugyancsak a közönség tombolását váltotta ki Zabos Regina produkciója: ő Jennifer Hudson And I Am Telling You I’m Not Going című dalát adta elő. Drámai magasságok és mélységek: „Ma olyat teljesítettél, amitől tátva maradt a szám” – értékelte a produkciót Kelemen Agelika. „Élőben még nem hallottam ilyet – öt-hat embert ismerek, aki ezt el tudja énekelni, és te köztük vagy” – vélekedett Pély Barna.

Zabos Regina produkciója a zsűrit és a közönséget egyaránt lenyűgözte(Fotó: Simon Erika)

Zabos Regina produkciója a zsűrit és a közönséget egyaránt lenyűgözte
(Fotó: Simon Erika)

Berecz Dorka több versenyzőhöz hasonlóan jazzéneket tanul, választott dala, Andra Day Mistakes című száma viszont igazi popsláger, amely Pély Barna és Váradi Eszter Sára szerint nagyon illett a személyiségéhez, Vörös Tamás pedig felhívta a figyelmet Dorka sejtelmes hangjára. Arany Timi ünnepi hangulatot varázsolt a színpadra: Sárdi Tamás zongorakíséretével Katona Klári Legyen ünnep című számát adta elő. Mint mondta, ritkán énekel magyar dalt, de úgy érezte, erre az alkalomra nagyon illik ez a dal – ezt a hosszan zúgó vastaps szerint a közönség is így vélte, a zsűri pedig ugyancsak elismerően beszélt a produkcióról. Kelemen Angelika szerint tele volt érzelmekkel, Pély Barna pedig igazán felnőtt produkciónak minősítette a tizenhat esztendős lány dalát.

Zsigmond Lala, az előző verseny döntőse ugyancsak elfogadta a szervezők meghívását (Fotó: Simon Erika)

Zsigmond Lala, az előző verseny döntőse ugyancsak elfogadta a szervezők meghívását
(Fotó: Simon Erika)

Az első felvonást az előző verseny egyik döntőse, Zsigmond Lala zárta: a MegaDance táncosainak közreműködésével Takács Nikolas Összefúj a szél című dalát adta elő. Lala a fehérvári rendezvények állandó fellépője, jelenleg két zenekarban is énekel, jövő héten pedig színházi premierje lesz Veszprémben: Kuncz Ferit alakítja az Abigél című musicalben. Mindeközben diák is, hiszen a Kodolányi János Főiskolán tanul jazzéneket.

Színpadon a zsűri(Fotó: SImon Erika)

Színpadon a zsűri
(Fotó: Simon Erika)

A második felvonás elején a zsűri bizonyította, hogy nem csak bírálni tudja az énekeseket: maguk is színpadra álltak egy ütős közös produkcióval, a Fehérvár Hangja zenekarának (Cserta Balázs – sax, Csóka Péter – gitár, Fehérvári Attila – bass, Potesz Balázs – dob és Romhányi Áron – billentyűk) kíséretével.

A versenyprogramból már csak négy énekes volt hátra, közülük elsőként Németh Patrícia állt színpadra, Joss Stone Parallel Lines című dalával. Ő a verseny egyik nagy meglepetése, a válogató óta folyamatosan óriási dicséreteket kap a zsűritől. „Honnan jön belőled ez az ősi erő?” – tette fel most a kérdést Kelemen Angelika; Pély Barna szerint óriási fejlődés tapasztalható a válogatóhoz képest, Váradi Eszter Sára pedig azt jegyezte meg, hogy Patrícia számára az éneklés a közlés legevidensebb formája.

Ruff Nikolett rockdívaként állt színpadra(Fotó: Simon Erika)

Ruff Nikolett rockdívaként állt színpadra
(Fotó: Simon Erika)

Göcsei Gergő Paolo Nutini New Shoes című dalát Buzási Vendel gitárkíséretével adta elő. Váradi Eszter Sára szerint Gergő tudatosan, ügyesen építette fel a produkciót, Pély Barna az egyéniséghez illő dalválasztást emelte ki, Kelemen Angelika ugyancsak a választást találta kitűnőnek és elismerően szólt a pillanatok alatt megteremtett klubhangulatról is.

A dalválasztás sosem egyszerű dolog: Ruff Nikolett már a kisfilmjében elmondta, hogy ő is hosszan gondolkodott, mielőtt egy rá kevésbé jellemző rockos szám, a Aerosmith Dream On című dala mellett voksolt. „Valóban lehetett érezni, hogy számodra ez új terület, de szerintem jól áll, és az is biztos, hogy komoly energiákat mozgatsz” – vélekedett Pély Barna.

A verseny zsűrije: Vörös Tamás, Váradi Eszter Sára, Pély Barnabás és Kelemen Angelika(Fotó: Igari Balázs)

A verseny zsűrije: Vörös Tamás, Váradi Eszter Sára, Pély Barnabás és Kelemen Angelika
(Fotó: Igari Balázs)

A döntő versenyprogramját Kalinics Bianka produkciója zárta. Mint kisfilmjében mondta, a blues műfaját érzi magához a legközelebbinek, ezzel szeretne komolyabban foglalkozni, így most is egy ilyen dalt, ZZ Ward Til The Cascet Drops című számát választotta. A zsűri minden tagja nehéznek találta a dalt, ugyanakkor mindnyájan meg is dicsérték Bianka teljesítményét, ezt Kelemen Angelika röviden össze is foglalta: „Dögösen elegáns”.

Az est sztárvendége Csemer Boglárka Boggie volt(Fotó: SImon Erika)

Az est sztárvendége Csemer Boglárka Boggie volt
(Fotó: Simon Erika)

A versenyprogram után az est sztárvendége, a Fonogram-díjas Csemer Boglárka Boggie lépett színpadra, aki ebben az esztendőben Magyarországot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, Bécsben. A Fehérvár Hangja döntőjén Reviczky Balázs zongorakíséretével adott koncertet, miközben a zsűri visszavonult értékelni. Az izgalmakat fokozandó, az eredményhirdetés előtt a tizenkét döntős még egy látványos közös számot adott elő, Mariah Carey All I Want For Christmas című számát, a gorsiumos táncosok közreműködésével.

Fehérvár Hangja 2015-ben: Zabos Regina(Fotó: Simon Erika)

Fehérvár Hangja 2015-ben: Zabos Regina
(Fotó: Simon Erika)

A döntőről egyetlen énekes sem távozott üres kézzel: a verseny szponzorai által felajánlott különdíjakat Varga Barbara, Székesfehérvár idei szépségkirálynője adta át a fiataloknak.

A finálé végén Zabos Regina Cser-Palkovics András polgármestertől vehette át a Fehérvár Hangja címet jelképező plakettet, valamint a város fődíját, egy stúdió felszerelést, és ugyancsak Fehérvár polgármestere adta át az egyéb ajándékokat: a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola által felajánlott stúdióidőt, a Művészetek Háza által felajánlott zártkörű vetítést a hatvanfős Barátság moziba és az Excom Computer ajándékát, az Xbox játékkonzolt. A főtámogató Panorama Offices díját, a kétszemélyes hollandiai utazást Kis-Márton Vidor ügyvezető adta át. „Még soha nem éreztem azt, hogy ennyien mellettem állnak, isteni érzés, örülök, hogy részese lehettem ennek az egésznek!” – mondta az eredményhirdetés után a könnyeivel küszködő Zabos Regina.

Egyetlen versenyző sem távozott üres kézzel a döntőről(Fotó: Simon Erika)

Egyetlen versenyző sem távozott üres kézzel a döntőről
(Fotó: Simon Erika)

A verseny második helyezettje, Lakner Roberta Vargha Tamás államtitkártól mátraházi pihenést kapott és a Var-Tel 03 Kft. jóvoltából egy telefonnal is gazdagodott. A harmadik helyezettnek, Arany Timinek a Depónia Kft. ajánlott fel pihenést a noszvaji Oxigén Hotelben, a legtöbb közönségszavazatot kapott Barkóczi Gyula pedig egy bluetooth-os hangfallal térhetett haza a döntőről.

A verseny legjobb férfi énekese Göcsei Gergő lett, ő a Fehérvári Programszervező Kft. jóvoltából nyolcadmagával az iKonzolba nyert terembérletet, a tehetségkutató különdíjasa pedig Ruff Nikolett, aki ugyancsak a Programszervező Kft-től kapott egy koncertlehetőséget.

Vörös Tamás, Kelemen Angelika, Vargha Tamás államtitkár, Cser-Palkovics András polgármester, Kis-Márton Vidor, a Panorama Offices ügyvezetője, Zabos Regina, Mészáros Attila alpolgármester, Váradi Eszter Sára és Pély Barna, a zsűri elnöke(Fotó: SImon Erika)

Vörös Tamás, Kelemen Angelika, Vargha Tamás államtitkár, Cser-Palkovics András polgármester, Kis-Márton Vidor, a Panorama Offices ügyvezetője, Zabos Regina, Mészáros Attila alpolgármester, Váradi Eszter Sára és Pély Barna, a zsűri elnöke
(Fotó: Simon Erika)

A tehetségkutatót szervező Fehérvári Programszervező Kft. minden döntősnek kínált, kínál fellépési lehetőséget, már a mostani adventi időszakban is. December 18-án, pénteken 18 órától Ruff Nikolett egy jazzduó tagjaként lép színpadra, 20-án, vasárnap 18.30-tól a tizenkét döntős a Fehérvár Hangja zenekarával ad koncertet, mindkét esemény helyszíne a Hotel Magyar Király előtt álló Zichy Színpad. Tartsanak velünk, hallgassák meg újra döntőseinket!

Lőrincz Miklós

Simon Erika fotói a döntőről:



További képek Facebook-oldalunkon »


Vissza a hírekhez »
Share This Post On