Párizsban járt Fehérvár Hangja


A tavalyi Fehérvár Hangja tehetségkutató verseny fődíjaként párizsi utazást nyert Ferenczy-Nagy Boglárka, akit élményeiről kérdeztünk, de persze arról is beszélgettünk a jövőre maturáló tehetséges diáklánnyal, mi minden történt vele az elmúlt hónapokban. Különösen a nyár volt számára nagyon „sűrű”, hiszen a 21 Gramm Akusztik zenekarral sok helyen felléptek, sikeres koncerteket adtak – és egy lemezzel is büszkélkedhet már a csapat.

Bogi nem először járt Párizsban, négy éve egyszer már eljutott a francia fővárosba. Azt mondta, akkor valami nagy várakozás volt benne, de csalódott, nem azt kapta, amire számított. Most viszont, a másodszori „találkozás” csupa pozitív élményt adott, jó volt visszatérni, nagyon jól érezte magát a „fények városában”.

_eiffel_ukulele2

– Az egész út jó élmény volt egyébként, már az odautazás alatt is mindenről kaptunk információt, az idegenvezetés nagyon alapos, pontos és körültekintő, kifejezetten élményszerű volt végig. Mindenről tudtunk meg új dolgokat, igazi kulturális „löket” volt ez az egy hét a Fehérvár Travelnek köszönhetően. Párizsban természetesen jártunk minden „kötelező” nevezetességnél, megnéztük az Eiffel-tornyot, a Diadalívet, a jártunk a Notre Dame-ban, a Szajna-parton, láttuk a Sacre Coeur-t. És sétáltunk a Montmarte-on, éjszaka, ez tényleg kihagyhatatlan: ilyenkor a leghangulatosabb a városnak ez a negyede. Festőket és más alkotóművészeket láttunk az utcákon, egy helyen éppen találkoztunk egy nagy csapat fiatallal, akik együtt énekeltek, zenéltek – ez különösen jó volt, nagyon tetszett nekem. Mégis, talán a legnagyobb élmény az a nap volt, amikor a Loire-menti kastélyokhoz utaztunk. Hármat is láthattunk ezek közül. Hozzám közel áll az építészet, azok a csodák, amelyek felidézik a régi korokat. Nagyon szeretek járkálni, hosszasan nézelődni az épületek között, alaposan megnézni minden részletet, a berendezést, megismerni a stílust, ami felidézi a korszakot. Szerencsére volt is rá lehetőség, a szervezésnek köszönhetően bőven volt itt szabadidőnk.

Bogi azt mesélte, nem volt könnyű a nyári elfoglaltságait összehangolni az utazással, egyszer halasztani is kellett, annyiféle program várt rá az elmúlt hónapokban. A 21 Gramm Akusztik zenekar, amelynek alapítója, zene- és szövegíró énekese, jó néhány helyen megfordult a nyáron, sok helyen felléptek, megismerték őket és a dalaikat.

– Júniusban a Helló, nyár! koncerten kezdtünk, ahol sok ember előtt léptünk fel a Wellhello előtt, de úgy éreztem, nem igazán ez a mi közegünk. A Veszprémi Utcazene Fesztiválon viszont „otthon” voltunk, az ottani közönség pont az olyan zenék miatt jön oda, mint amit mi is is játszunk, nagyon jól éreztük magunkat, szerettek minket. Jelentkeztünk az Anna and the Barbies zenekar által szervezett Woodstock az Ugaron fesztiválra is, ahol van egy lehetőség a tehetséges, kezdő zenekarok számára. A zsűri beválogatott minket, így július elején, a Talentum színpadon léphettünk fel, elég sok ember előtt. Ez is nagyon jó volt, „megvették” a zenénket.

Azóta kiderült, nem csak a közönség szerette Bogiékat, annyira jók voltak, hogy a szervezők jövőre is visszavárják a csapatot, már egy nagyobb helyen, a Jurta színpadon kaptak fellépési lehetőséget. A sok fesztivál között volt egy hazai is a nyáron, hiszen a 2017-es Arany Dobverő díj birtokosaként a Fezenen is zenélhetett a 21 Gramm. Az a koncert pozitív csalódás volt – mesélte Bogi, aki arra számított, nem lesznek kíváncsiak rájuk, de sokan eljöttek oda is meghallgatni a dalaikat, amelyek már lemezen is megjelentek.

Notre Dame

– Nagyon szerettünk volna lemezt készíteni, volt már annyi dal készen, amiből összeállhatott egy hallgatható anyag. De persze ehhez pénz kell, szerencsések vagyunk, mert egy alkalommal, amikor a polgármester úr, Cser-Palkovics András hallott minket játszani, beszélgettünk a terveinkről és ő felajánlotta a támogatását, a megjelenést a Fiatalok Fehérvárért Egyesület is segítette. A lemezkészítés „nehéz szülés” volt, a dalok ugyan készen voltak, de fel kellett venni őket, és mivel mindenki, a zenekar tagjai és Cserta Balázs (az ő stúdiójában készült a lemez) nagyon elfoglalt, általában az éjszakai órákban tudtunk csak dolgozni. De végül elkészült a KeserÉdes album, amit a Youtube-on is lehet hallgatni.

Bogiék a Verstáborban is játszottak a lemezről, de szeretnének még visszamenni Erdélybe, és persze keresik az itthoni fellépési lehetőségeket is. Nem akarják abbahagyni a koncertezést, nehogy elfelejtsék őket – jegyezte meg viccesen, bár nem lesz könnyű összehangolni azt a sokféle dolgot, amivel a zenélés mellett most is foglalkozik. A tanév végén Bogi érettségizik a Vasvári Pál Gimnáziumban, a tanulásra nagy hangsúly esik majd, ez biztos. Bogi álma a színművészeti egyetem, erre készül régóta. Úgy gondolja, ez az a pálya, ahol kiteljesedhet, de a dalszerzést, a zenélést sem szeretné elhanyagolni a jövőben sem. Sokat kell még tanulnia, ez biztos – fogalmazott, egyelőre viszi a lendület, sodródik az árral, aztán majd kiderül, hogy alakul az élete: színészként vagy énekes-zenészként lehet-e sikeresebb és boldogabb. A két dolog akár össze is fonódhat, hiszen a színpad, ahol Bogi megmutathatja magát, érzelmeket, gondolatokat közvetíthet másoknak, mindkettőben közös.

Hajnal Csilla


Vissza a hírekhez »

Author: Hajnal Csilla

Share This Post On