„Mindenkiben ott van a balerina, a zenész…”


Átváltozóművész-énekesnő meghökkentő maszkokban, különleges színpadképek megálmodója és koreográfusa, az Anna and the Barbies „arca” és szövegírója, nem mellesleg egy másfél éves kislány és egy négyéves kisfiú édesanyja – Pásztor Anna 2017-ben a negyedik Fehérvár Hangja tehetségkutató verseny zsűrijének elnöke lesz.

 – Az élete folyamatos pörgés: koncertek, utazások, tévészereplések. Honnan van mindenre energiája? Anyaként is helyt kell állnia: hogy lehet „beilleszteni” a gyerekeket a szokványosnak nem mondható zenészlétbe?

– Könnyű dolgom van a szakmámmal: egyszerűen imádom, amit csinálok. Nekem ez nem munka, hanem szórakozás. Ha megkérdeznék tőlem, mi az, amit legszívesebben csinálnék hétvégén, hát az a legjobb buli, amikor a zenekarral együtt „szórakozunk” és még mások is csatlakoznak hozzánk! Energiát nyerni ebből nagyon-nagyon könnyen lehet. Hogy hogyan illesztem be ebbe a családot? Úgy élünk most is, ahogyan eddig – csak most már nem ketten, hanem négyen. Én nagyon szívesen lettem volna gyerek egy olyan családban, mint amilyen most a miénk. Hiszem, hogy a gyerekek eldöntik, hova akarnak születni, és bízom abban, hogy az enyémek azért jöttek éppen hozzánk, mert látták föntről, mekkora hepaj van itt – és azt gondolták, ez nekik is jó lesz így.

Pásztor Anna

– Augusztus elején jelent meg a zenekar legújabb albuma. Hosszú ideig készült: olyan lett végül, amilyennek hallani akarta?

– Ez az első olyan albumunk, amit az anyag leadása után azonnal meg tudtam hallgatni, mert egy lemezfelvételnél általában „hangmérge­zése” van egy zenésznek, szövegírónak, annyit foglalkozik a dalokkal, hogy szinte már beleőrül. Ez az album viszont azóta is ott van a ko­csimban, élvezettel tudom a saját anyagunkat hallgatni, mindig talá­lok rajta valami érdekességet. A szövegek pedig – egyszerűen nem is tudom, honnan bukkantak elő ennyire mély, tartalmas szövegek! Végre egy olyan albumot írtunk, ami előremutató és egyúttal ös­szegzi is, amit idáig csináltunk, ebben a zenekar összes színe szerepel. Nem marketingszöveg, tényleg mindenkinek ajánlom, hallgassa meg!

– Már játsszák a művészmozikban a turné zárókoncertjén forgatott Álmatlan című filmet. Milyen volt visszanézni az interjúkat: nem ijesztő az őszinteség?

 – Az őszinteség minden formájában friss és felüdítő, de a mostani világ számára ugyanakkor félelmetes is: megtanultunk őszintétlennek len­ni. Én is tartottam attól, hogy a kitárulkozás fájdalmas lesz, de nem: ilyenfajta meztelenséget bárkinek ajánlok, mert nagyon jó dol­gok kerülnek elő az ember lelke mélyéről. Egészen fantasz­tikus élmény egyébként, hogy igazi, nagy filmvásznon szerepelhe­tünk, egy teljesen más művészeti ágban jelenünk meg, mint amihez eddig hozzászoktunk. Ez egy dokumentumfilm az együttes életéről, lelkéről, hogyan létéről, izgultunk, hogy milyen lesz, de Tanca Nor­bertnek és Porkoláb Norbertnek sikerült elkapnia a zenekar esszen­ciáját a színpadon. A bemutató is élmény volt, régen voltunk annyira tinédzserek, mint amikor megnéztük a filmet: úgy éreztük magunkat, ahogyan a Beatles együttes érezhette a Hard Day’s Night után.

Pásztor Anna

 – Zsűrielnök lesz az idei Fehérvár Hangjában. Kedveli a tehetségkutató versenyeket? Volt már hasonló szerepben: hogyan készül most erre?

 – Három-négy évvel ezelőtt hívtak először tehetségkutató versenybe, óriási lelkesedéssel mentem: mindig keresem és támogatom az emberekben fellelhető tehetséget. Mert az ott lehet bárkiben, függetlenül attól, hogy elhitetik vele, ő nem ért semmihez. Igenis mindenkiben ott van balerina, az operaénekes, a zenész vagy más elképesztő lehetőség! Amikor valaki egy tévében vagy egy olyan versenyen, mint a Fehérvár Hangja az emberek elé kerül, átértékeli a helyzetét – én azon leszek, hogy ne mulasszak el semmilyen értéket, ami megmutatkozik majd. Biztos vagyok benne, hogy millió csodát fogunk látni és hallani. Abban nem nagyon hiszek, hogy egy röpke verseny alatt erőszakosan elő lehet varázsolni az összes tehetséget valakiből, de legalább meg lehet mutatni, hogy mi az, amit keresnie kell saját magában, ha szeretne minél jobban megnyílni. Ez ugyanis elengedhetetlen feltétele az élet teljes megélésének. Én pont ezért vagyok színpadon, mert talán ezzel a harsány őrülettel, amit művelek, kedvet csinálok az élethez másoknak is.

Hajnal Csilla


Vissza a hírekhez »

Author: Hajnal Csilla

Share This Post On